4 tips voor een sterk WOZ bezwaar tegen de gemeente Rotterdam

Misschien heb je het al weleens gehoord, mensen die veel te veel belasting betalen over de waarde van hun huis. Dit komt doordat de gemeente Rotterdam niet altijd even goed in kan schatten wat jouw huis waard is. Check daarom altijd zelf of je WOZ-waarde klopt. Dit kan je gemiddeld wel €200 per jaar schelen! Maar hoe kom je achter deze waarde en weet je dat je bezwaar kunt maken eventueel?

1. Wanneer ga je in bezwaar?

De gemeente Rotterdam schat jaarlijks in wat jouw huis ongeveer waard is. De gemeente Rotterdam maakt een taxatie gebaseerd op de taxatie van het jaar ervoor op 1 januari. Momenteel kijkt de gemeente dus naar de waarde van je huis op 1 januari 2021.

Check regelmatig of je al een WOZ indicatie hebt gekregen, want je hebt zes weken om hier op te reageren. Let dus goed op het jaarlijkse bericht van de gemeente over jouw geschatte WOZ-waarde. Beslis zodra je de nieuwe brief binnen hebt of je stappen wilt ondernemen.

2. Hoe de gemeente tot jouw WOZ waarde komt

Door onder meer te kijken naar vorige waardes en de waardes van huizen bij jou in de buurt die te koop hebben gestaan komt de gemeente op de WOZ-waarde van jouw huis. Echter is dit getal niet altijd juist, voornamelijk omdat jij hele andere dingen op je grond kunt hebben staan dan je buurman. Daarom kan het voorkomen dat de gemeente er flink naast zit bij jouw huis. Bezwaar maken tegen de ingeschatte waarde van je huis (de WOZ-waarde) kan daarom goed zijn voor jouw portemonnee.

3. Waar kun je bezwaar op maken?

Met een WOZ-waarde wordt er gekeken naar de verschillende onderdelen, ruimtes en functies van je huis. Een verbouwing, een overkapping, een dakkapel of het bouwen van een schuur zijn daarom van invloed op de nieuwe prijs van je WOZ-waarde. Vaak is er vanuit de gemeente sprake van overschatting bij één van deze onderdelen. Zo kan het zijn dat veel mensen in jouw buurt bijvoorbeeld een losse keuken of wasruimte hebben, maar jij niet. Dit verrekend zich door in een te hoge WOZ-waarde voor jou.

Als je bezwaar maakt maak je over het algemeen bezwaar op één of enkele onderdelen van je huis en de daaraan gekoppelde waardeindicatie.

4. Hoe maak je bezwaar?

Een makkelijke en kosteloze manier om jouw bezwaar in dienen kan via een gespecialiseerd bedrijf zoals Kosteloosbezwaar.nl. Dit bedrijf in de buurt van Rotterdam helpt jou met juristen het bewijs te vezamelen en zij vechten het proces voor je aan. Deze bedrijven worden als zij het proces winnen betaald door de gemeente, en niet door jou. Lukt het ze niet? Dan geven ze je een no cure no pay garantie en hoef je ze alsnog niet te betalen. Super voordelig voor jou als huiseigenaar dus!

Een andere manier om bezwaar te maken is om het zelf stappen te ondernemen. Op de gemeentepagina van Rotterdam staat precies uitgelegd welke stappen je moet volgen en met welke bewijzen je moet komen. Online zijn er ook veel tools om je te helpen met je stappen. Zo kun je voorbeeldbrieven vinden om je bezwaar verder uit te leggen.

Als je je bezwaarproces wint, betaal je de kosten van dit proces niet. Gemiddeld wint de helft van de bezwaarmakers in Rotterdam hun proces. Dit kost hun dus geen geld en daar boven op gaat dus hun WOZ waarde omlaag. Het kan dus ook zijn dat mensen hun proces verliezen en hun waarde niet omlaag gaat. Zij betalen dan ook de kosten van hun proces.