Een klein bedrijf verkopen is een grote stap – maar als het tijd is om verder te gaan, is het de moeite waard om dat met gratie te doen. Er zijn vele manieren om het aan te pakken.
Een volledige verkoop aan een privé-investeerder of een concurrent maakt het mogelijk om te breken; een gedeeltelijke verkoop stelt u in staat om een belang in uw bedrijf te behouden en er winst uit te blijven halen, en verzekert potentiële kopers dat u geen zinkend schip ontvlucht; een verkoop van activa kan u in staat stellen om delen van het bedrijf a la carte van de hand te doen; u kunt zelfs, met een koper die voldoende op zijn hoede is, afspreken om nog een tijdje aan te blijven en het bedrijf in termijnen te verkopen.
Dus hoe moet u uw bedrijf verkopen? Er komt veel meer bij kijken dan de methode alleen.
Identificeer uw motief
Nu weet u natuurlijk wat uw werkelijke motief is om uw bedrijf van de hand te doen. Het is misschien niet ingewikkelder dan er genoeg geld aan verdiend te hebben, het beu te worden, of gewoon met pensioen te gaan, maar als u een bedrijf verkoopt, moet u ook uw reden voor de verkoop van het bedrijf verkopen. Iedereen die uw bedrijf wil overnemen, zal dat willen weten.
Werk dus uw redenering uit voordat u gesprekken met potentiële kopers aangaat. Als u naar het buitenland verhuist, leg dan uit dat het verhuizen van uw bedrijf en het aanpassen aan een nieuw belastingstelsel en een nieuwe markt meer werk is dan u in deze fase van uw carrière wilt doen, hoe pijnlijk dat ook is. Als u op zoek bent naar nieuwe investeerders voor groei, vertel hen dan precies hoe en waarom een mede-eigenaar noodzakelijk is om deze visie te realiseren.
Weet wanneer u moet folden
Het is dan ook verstandig om ervoor te zorgen dat uw bedrijf in goede vorm is voordat u het verkoopt. Een financieel sterk bedrijf met een solide verkoopmodel is een beter vooruitzicht voor een potentiële koper of investeerder dan een bedrijf dat spartelt of stagneert.
Als uw bedrijf meer winst maakt in de zomer of winter, verkoop het dan. Als u op het punt staat een grote, schatkistverhogende klant binnen te halen, wacht dan tot de transactie is afgerond. Plan zorgvuldig wat u uw personeel gaat vertellen over de verkoop en zorg ervoor dat u het juiste moment kiest om het hen te vertellen. Als u hen nerveus of ongelukkig maakt, zal dat waarschijnlijk een effect hebben op het moreel – en als waardevolle werknemers vóór de verkoop vertrekken, kan dat de waarde van uw bedrijf verminderen.
Leestip: https://www.overnameadvies.nl/bedrijf-verkopen-rotterdam
Doe afstand van langetermijnactiva
U wilt geen langetermijninvesteringen doen als u van plan bent te verkopen. Dit is gezond verstand, maar u wilt dat uw balans bestaat uit aantrekkelijke winsten op korte termijn die een koper kunnen aantrekken, niet uit passiva.
Niet weggooien en vluchten
Als u aanwezig bent bij de overdracht, zal dat potentiële kopers geruststellen dat de overgang soepel en ordelijk zal verlopen. Tijd genoeg om de nieuwe bedrijfsleiders te coachen, uw toekomstige werknemers gerust te stellen dat ze het goed zullen maken en klanten gerust te stellen dat ze geen achteruitgang in de algemene dienstverlening hoeven te verwachten – kan veel doen om nerveuze investeerders of kopers te kalmeren.
Bereid u voor op onderhandelingen
Het komt zelden voor dat een bedrijf en een koper het eens worden over een redelijke verkoopprijs – althans, in het begin. Compromissen moeten uw parool zijn: verwacht niet dat u uw oorspronkelijke waardering krijgt, maar neem ook geen genoegen met minder dan uw bedrijf waard is.
De verkoop van een bedrijf wordt vaak eenvoudiger of ingewikkelder voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Als u weet wat er allemaal bij komt kijken – vanuit commercieel, logistiek en juridisch oogpunt – hebt u een veel betere kans om de eigendomsoverdracht tot een goed einde te brengen.